
Voinko minäkin julkaista musiikkia?
Innokkaasta musiikkiharrastuksesta ja alitajuisista haaveista huolimatta aloin vasta 28-vuotiaana kunnolla oivaltaa, että kuka tahansa, myös minä ja sinä, hyvä lukijani, voi julkaista musiikkia.
Rakas artistipäiväkirja! Muistelin juuri, miten oivalsin, että minäkin voin julkaista kappaleitani.
Hetkinen! Ai siis jotkut julkaisevat musiikkia?
Aloin pikkuhiljaa törmätä kasvotusten ja median välityksellä ihmisiin, joiden musiikkia pystyi kuuntelemaan Spotifyista ja joiden meno oli muutenkin artistimaista esimerkiksi keikkojen tai studiolla työskentelemisen osalta. Ihmisiä tekemässä sitä, mitä minäkin haluaisin! Ja suureksi hämmästykseni ilmeisesti ilman levytyssopimusta, joka jostain syystä mielikuvissani oli välttämätön, jotta noihin puuhiin pääsisi.
Ensimmäinen tällainen hetki oli mainiolla Popjazzleirillä, jonka sain äidiltäni valmistujaislahjaksi. (Lämmin suositus! Olisinpa löytänyt tuonne jo joskus teini-iässä!) Siellä Joviac-yhtyeen Viljami piti luennon bändinsä julkaisuprosessista. Näin biisejä tuotetaan, tällaisten palveluntarjoajien kautta musiikin saa välitettyä striimauspalveluihin. Tein muistiinpanoja, mutta jostain syystä en täysin oivaltanut, että kaikki nuo mahdollisuudet olivat myös minun ulottuvillani. En tajunnut, että myös minäkin voisin tehdä niin. Miksi - ei aavistustakaan.
Mediatoimistossa työskennellessäni huomasin, että Nosteessa-nimiseen Ylen realityyn etsittiin aloittelevia artisteja. "Mitä tarkoittaa aloitteleva artisti? Miten voi olla aloitteleva artisti?" muistelen ajatelleeni, mutta en selvitellyt asiaa sen pidemmälle.
Mitä tarkoittaa aloitteleva artisti? Miten voi olla aloitteleva artisti?"
Katsoin ohjelman suurella mielenkiinnolla, kun se myöhemmin julkaistiin YouTubessa ja Yle Areenassa. Kävi ilmi, että kisailemassa tosiaan oli aloittelevia artisteja: jo yhden tai pari biisiä julkaisseita tyyppejä, joilla ei vielä ollut levytyssopimusta. "Miten kummassa he puuhaavat noita juttuja?" taisin ajatella, mutta en vieläkään tajunnut, että mikään ei estäisi minua tekemästä samoin.
Ystäväni julkaisi biisin!
Elokuussa 2020 The Aftershaves -bändikaverini ja ystäväni Helmi julkaisi biisin. Olin tuolloin juuri alkanut perehtymään tuottamiseen ja indie-artistiuteen. Olemme Helmin kanssa olleet samoissa bändeissä lukioikäisestä asti ja kulkeneet monin tavoin samanlaista polkua. Hän on vertaiseni eikä myyttinen hahmo, joka tuntuisi omaavaan jotain supervoimia, joita minulla ei ole. Nyt minulle viimeistään kirkastui, että jos Helmi voi tehdä noin, niin voisin minäkin! Helmin biisejä voi tänäkin päivänä käydä kuuntelemassa esimerkiksi Spotifyissa.
Sinäkin voit julkaista musiikkia
Ja niin se kuulkaa on, että kuka tahansa voi julkaista musiikkia. Siihen ei tarvitse levy-yhtiötä. Musiikin julkaisu voi tarkoittaa monia asioita: levyjen painamista ja eteenpäin myymistä, Spotifyihin tai muihin virallisilta tuntuviin musiikkipalveluihin julkaisemista tai vaikkapa yleisön tunnustelemista ennen isompia ulostuloja SoundCloudissa. Nämä kaikki järjestyvät ilman levytyssopimusta.
Julkaisu on kuitenkin vasta yksi askel. Monin tavoin palkitseva ja tärkeä ehdottomasti! Mutta jos tavoittelee oman yleisön löytämistä ja ehkä keikkailua kannattaa tiedostaa, että se on ihan oma työmaansa. Mutta omien visioiden työstämistä ja maailmalle vapaasti kuunneltavaksi laittamista ei estä mikään! (Paitsi ehkä lompakko, mutta se on ihan toinen juttu.)
Mikäli musiikin julkaisu kutkuttelee, tässä sinulle merkki siitä, että se on mahdollista. Minulla oli monia tilaisuuksia oivaltaa asia, mutta yllättävän kauan siinä kesti. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan!
Toivottavasti sinä hoksaat asian nopeammin! Anna palaa! <3
Terveisin,
Salla
Kuva The Aftershavesin keikalta vuonna 2019. Kuvaajana Taika Lehtimäki.