Kävitkö lapsena pianotunneilla? Olet valmiimpi tuottaja kuin uskotkaan!

01.06.2025

Musiikin tuottaminen voi näyttäytyä mystisenä, vain joillekin suotuna osaamisena. Työkalujen hintojen lasku ja teknologian kehitys on kuitenkin mahdollistanut sen, että moni tekijä voi ottaa asioita haltuun omasta kodista käsin. Jos kävit lapsena piano- tai kitaratunneilla, sinulla voi olla paremmat valmiudet musiikin tuottamiseen kuin osaat aavistaakaan. 

Rakas artistipäiväkirja! Muistelin juuri, millaisin pohjatiedoin lähdin opettelemaan laulujeni tuottamista.

Mitä tuottaja tekee?

Aloitetaan perusteista: tuottaja on joskus tarkoittanut henkilöä, joka maksaa levyntekoprojektin. Se voi nykyäänkin tarkoittaa sitä, mutta useammin tuottajalla viitataan heppuun, joka häärää tietokoneella erilaisten ääniraitojen ja efektien parissa. Ne muodostavat lopulta äänitteet, joita kuulemme radiossa ja musiikkipalveluissa.

Tuottaja saattaa osallistua laulun säveltämiseen ja sanoittamiseen, mutta käytännössä hän pohtii, millaisia synasoundeja käytetään, mihin kohtiin tulee kitarariffej ja lauluharmonioita – muutamia esimerkkejä mainitakseni. Usein tuotantoja saatetaan alkaa pohtimaan jo biisinteon yhteydessä lauluntekijän, tuottajan ja artistin yhteistyönä, mutta tapoja on monia. 

Minä tuotan musiikkini itse kotini työhuoneesta käsin. Tyypillisesti olen säveltänyt laulun pianolla ja vasta sen jälkeen siirryn tietokoneelle rakentamaan äänitettä musiikintekoon erikoistuneessa ohjelmassa DAW:eissa (digital audio workstation). Koska olen sekä säveltäjä, sanoittaja, tuottaja että artisti, musiikinteon vaiheet saattavat mennä iloisesti ristiin ja rastiin. Saatan muokata sävellystä, jos huomaan, että joku kohta on vaikea laulaa tai tuotanto ei tunnu lähtevän lentoon. 

Mitä pitää osata, jotta voi ryhtyä tuottamaan biisejä?

Joillekin on varmaan mahdollista lähteä vain testailemaan ja leikkimään, millaista äänimaailmaa saisi aikaiseksi - nykyteknologia tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia! Rajataan kuitenkin vähän ja puhutaan vaikkapa tyypillisestä radiossa soivasta kappaleesta, jossa on laulua, rumpuja, bassoa ja jokin instrumentti soittamassa sointuja.

Tuottamisen opettelussa helpottaa, jos on fiilistellyt paljon musiikkia ja oppinut kiinnittämään huomiota eri instrumentteihin. Huomaatko, jos kappaleeseen tulee yhtäkkiä mukaan tamburiini? Oletko joskus lauleskellut lauluharmonioita, joita tulee melodian rinnalle vaikka kertsiin? Tai kiinnitätkö ehkä huomiota siihen, millaisia kuvioita sähkökitara soittelee laulufraasien väleissä? Hienoa! Tällaisia ja monia muita tehokeinoja tuotannoista löytyy. 

Huomaatko, jos kappaleeseen tulee yhtäkkiä mukaan tamburiini?

Lienee myös hyödyksi, jos olet joskus soittanut bändissä. Olet ehkä huomannut, että kitaristin ja kosketinsoittajan ei kannata soittaa samanlaisia juttuja. Olet saattanut pohtia, miten vikassa kertsissä saataisiin yleisö taputtamaan mukana. Pitäisikö vaikka muiden soittimien hiljetä hetkeksi ja rumpujen ottaa tila haltuun? Saattaa myös olla, että olet huomannut, miten paljon musiikista puuttuu, jos basisti on kipeä. 

Esimerkit liittyvät siihen, miten pikkuhiljaa oppii ymmärtämään, mikä eri instrumenttien rooli sovituksissa ja tuotannossa on, ja miten pitää ihmisten mielenkiintoa yllä läpi koko kappaleen. Ei kuitenkaan tarvitse murehtia, jos et ole tullut pohdiskelleeksi näitä asioita – esimerkiksi YouTube on pullollaan aiheeseen liittyvää opetusmateriaalia. 

Entäs musiikin teoria? Tarvitseeko sitä osata?

Alkuun ihan riittävä taso on se, että ymmärtää, mitä säveliä mihinkin sävellajiin kuuluu ja mitä sointuja voi valitun sävellajin puitteissa soittaa. Sen jälkeen kun perusteet ovat hallussa, voi lähteä harhailemaan lainasointujen ja muiden sääntöjen rikkomisen puolelle. Sävellajien ymmärtämisellä pääsee hyvin alkuun!

Soititko siis nuoruuden soittotunneilla asteikkoja? Hienoa! Niiden sävelistä pääset muodostamaan soitettavaa vaikka jousisoittimille, koskettimille tai kitaralle. 

Kukaan ei ole syntynyt musiikin teorian osaajaksi!

Tuotannon alkuvaiheissa saat todennäköisesti sointulapun käteen. Tuotannot vaativat aina jonkin instrumentin, joka soittaa sointumattoa. Se voi olla komppaava kitara tai esimerkiksi jokin synasoundi, vaikka pad tai urut. Oletko soitellut Toivelaulukirjoja tai Pop vol. 11 -kirjoja läpi sointumerkeistä? Hyvä homma! Osaat varmasti soittaa soinnut kiipparilla tai kitaralla myös tuotantoon taustalle.   

Teoriaosaaminen antaa kivaa etumatkaa, mutta jos sinulla ei ole sitä, kannattaa muistaa, että kaikki ovat oppineet sen jostain. Kukaan ei ole syntynyt musiikin teorian osaajaksi! Myös sävellajien ja sointumerkkien maailmaan olemassa paljon ilmaista opetusmateriaalia. 

Siis eikö oikeasti tarvitse osata tuon enempää, jotta saa tuotantoja aikaiseksi?

Veikkaan, että tuottaminen ei ole niin vaikeaa kuin monet luulevat. Jos olet bänditreeneissä se tyyppi, joka sanoo: "Hei, pitäisikö toi synajuttu soittaa vaikka oktaavia korkeammalta?" tai "Pitäisikö rumpujen tulla mukaan vähän myöhemmin?" teet samankaltaisia ratkaisuja kuin tuottaja. Jos olet tyyppi, joka keksii syna- tai kitarasooloja, teet samankaltaisia ratkaisuja kuin tuottaja. Tuotantoja rakennettaessa keksitään, mitä soitetaan, ja koetetaan rakentaa kokonaisuutta, jonka kuulija jaksaa kuunnella loppuun asti.

Aloittelijaa ja ammattilaista saattaa erottaa luottamus omaan näkemykseen.

Minusta se on monesti tuntunut hauskalta leikiltä, sellaiselta palapelin rakentamiselta. Aina välillä törmää teknisiin vaikeuksiin, mutta ne ovat aina ratkenneet tavalla tai toisella. 

Minä olen tehnyt tuotantoja vain itselleni enkä osaa sanoa, millaista olisi lähteä tekemään toiselle vaikkapa edm- tai rap-tuotantoja. Erilaisiin toimeksiantoihin mukautuminen on varmaankin asia, joka tekee jostakusta ammattituottajan. Muista, että on täysin ok tehdä tuotantoja, vaikkei mieltäisi itseään ammattituottajaksi! Monen ammattilaisen taival on alkanut vähitellen kehittyneestä harrastuksesta.

Aloittelijaa ja ammattilaista saattaa erottaa luottamus omaan näkemykseen. Ovatko omat ratkaisut oikein? Tarpeeksi musikaalisia? Jos ne kuulostavat hyvältä, ei asiaa tarvitse murehtia. Tekemällä oppii ja varsinkin, jos olet puuhastellut musiikin saralla monenlaista, saatat osata enemmän kuin luulet! 


Terveisin,

Salla


P.S. Kuvasta kiitos Sellon kirjaston Musafestareille!